U organizaciji Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanije BIMAL održan je Dan uljarica na temu „Značaj domaće proizvodnje i zaliha hrane u vrijeme krize“. Poljoprivredni proizvođači su posle skoro dvije godine imali priliku da se na jednom mjestu sastanu i da razgovaraju sa predstavnicima resornih institucija o stanju u poljoprivredi.

„Na snagu i značaj domaće proizvodnje u najvećoj mjeri do sada podsjetila nas je kriza izazvana COVID-om. Samo sopstvena proizvodnja hrane može obezbijediti sigurnost za BiH, a jaka poljoprivredna proizvodnja i povećanje sirovinske baze je osnova za stabilnu prehrambenu proizvodnju“ rekao je izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije BIMAL Ševal Suljkanović.

Poljoprivredna proizvodnja u Bosni i Hercegovini, naročito kada je riječ o industrijskom bilju i kulturama uljarica ima prostora za razvoj. Za to je potreban skup mjera i podsticaja koji će ohrabriti proizvođače da uđu u sjetvu i povećaju zasijane površine, kažu poljoprivrednici.

„Dan uljarica postoji kako bi pružio priliku poljoprivrednim proizvođačima uljarica da dobiju informacije o zagarantovanom otkupu koji osigurava jedina domaća fabrika jestivog ulja BIMAL. Povećanjem sirovinske baze sjemena uljarica u BiH mi ćemo zajedno zaustaviti zavisnost od uvoza sirovine i pozitivno uticati na domaći agrar i zaštitu domaćih proizvođača“ dodao je Suljkanović.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, Odjeljenje za poljoprivredu Brčko distrikta, te Ministarstvo poljoprivrede Županije Posavske govorili su o aktivnostima koje resorne institucije sprovode kako bi unaprijedili stanje domaće poljoprivrede i stimulisali proizvodnju u trenutku poskupljenja repromaterijala.

Zaključak Dana uljarica je da se domaća poljoprivredna proizvodnja može razviti i tako osigurati adekvatnu sirovinsku bazu i zalihu hrane u krizama. Uz zajednički trud svih aktera koji učestvuju u ovom procesu, poljoprivrednici imaju veće šanse da se okrenu ka proizvodnji i jačanju domaće konkurentnosti. Za kraj, istaknuto je da domaća proizvodnja bez svijesti o kupovini domaćih proizvoda ne može sama izazvati bitne promjene u zemlji.