BIMAL d.d. investira više od 5 miliona maraka u izgradnju skladišta sačme

BIMAL Brčko i Vlada Distrikta potpisali ugovor o kupovini javne parcele u krugu AIK-a.

Ilija Studen, generalni direktor kompanije BIMAL d.d. Brčko distrikt BiH i Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, potpisali su danas u Vijećnici u Brčkom Ugovor o prodaji nekretnine putem specijalne pogodbe. Riječ je o zemljišnoj parceli koja se nalazi u krugu Agroindustrijskog kompleksa (AIK) u Brčkom, u kojem posluju kompanije članice STUDEN&Co Holdinga. Ugovor je vrijedan 345.637,33 KM, prema tržišnoj procjeni Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH. Kompanija planira na ovoj parceli investirati više od 5 miliona KM u izgradnju visokoautomatizovanog skladišta sačme uljarica.

„Naš plan je da na ovoj parceli, koja je u potpunosti okružena objektima koji su već u vlasništvu STUDEN&Co Holdinga, izgradimo savremeno automatizovano skladište sačme, kao jedan potpuno zatvoren sistem, koji bi bio direktno punjen sačmom iz našeg postojećeg proizvodnog pogona prerade sjemena uljarica u BIMALu. Iako je ranija procjena investicije bila od 2 do 3 miliona KM, podizanjem projektovanog kapaciteta i stepena automatizacije, investicija je po novoj projekciji iznad 5 miliona KM. Objekat će imati mogućnost istovremenog utovara i istovara i biće u skladu sa svim međunarodnim standardima u proizvodnji stočne hrane. Zadovoljni smo što su Skupština, Vlada i gradonačelnik Brčko distrikta BiH prepoznali potencijal ove investicije, koja će donijeti nova radna mjesta, obezbjediti bolju pokrivenost lokalnog tržišta stočnom hranom, povećati izvoz stočne hrane iz BiH, indirektno doprinijeti većem prilivu budžetskih sredstava od brčanske privrede, te pozitivno uticati na povećanje BDP“, izjavio je Ilija Studen, generalni direktor BIMAL d.d.

 

Kompanija BIMAL obratila se Vladi Brčko distrikta BiH sa zahtjevom za kupovinu predmetne parcele 2019. godine. Parcela je bila zapuštena i neiskorištena godinama i od nje lokalna i poslovna zajednica nisu imale nikakve koristi. S obzirom da je parcela pozicionirana uz interni industrijski kolosijek, te da ima mogućnost nesmetanog manevrisanja sa čitavim kompozicijama vagona, postaće potpuno iskorišten i funkcionalno povezan dio kompletnog proizvodnog procesa kompanije
BIMAL.

„Agroindustrijski kompleks u Brčkom je funkcionalno povezana cjelina u kojoj posluju vodeći privredni subjekti prehrambene industrije u Brčko distriktu BiH, ali i u Bosni i Hercegovini u cjelini. Predmetna parcela će izgradnjom skladišta sačme dobiti punu privrednu valorizaciju, jer kao samostalna cjelina nije predstavljala privredno interesantan lokalitet, niti do nje postoji prisutna putna infrastruktura koja nije dio našeg poslovnog prostora. Uvrštavanjem ove površine u naš sistem, povećat će se operativnost rada cjelokupne industrijske zone“, istakao je direktor Studen.

Kompanija BIMAL Brčko je lider u prehrambenoj industriji BiH i jedan od regionalnih lidera u proizvodnji ulja. Trenutno zapošljava 300 radnika, dok je u Agroindustrijskom kompleksu u cjelini zaposleno 600 radnika.

Federalni ministar Kemal Hrnjić posjetio Agroindustrijski kompleks u Brčkom

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva gospodin Kemal Hrnjić sa saradnicima, u okviru svoje današnje posjete Brčko distriktu BiH, posjetio je i jedinu domaću fabriku jestivog ulja – BIMAL Brčko.

Generalni direktor kompanije BIMAL Brčko gospodin Ilija Studen i izvršni direktor za ekonomske poslove gospodin Ševal Suljkanović, razgovarali su sa ministrom Hrnjićem o trenutnoj situaciji na tržištu uljarica, sa akcentom na one koje se prerađuju u jedinoj fabrici jestivog ulja u BiH. U Bosni i Hercegovini upravo je završena žetva uljane repice, sa kvalitetnim prinosom, a i ovogodišnji prinosi soje i
suncokreta će biti dobri.

Na sastanku je istaknuto i da BIMAL Brčko, kao ponosni domaći proizvođač, u potpunosti zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, te da je već godinama lider u uljarskoj industriji u regionu. Naglašena je i važnost domaće proizvodnje, koja se najviše prepoznaje u krizama. To se vidjelo u periodu COVID-a i početka sukoba u Ukrajini, kada je svijet ostajao bez osnovnih prehrambenih proizvoda, a samo su oni koji su imali svoju, domaću proizvodnju, među kojima i naša država, bili sigurni. Zato je BIMALu uvijek u fokusu da prvo snabdije domaće tržište, pa tek onda izvozno.

Razgovarano je i o dobroj saradnji koju BIMAL ima sa domaćim poljoprivrednicima, prije svega preko Instituta za unapređenje i razvoj uljarica (IRUP). Takođe su pohvaljene podsticajne mjere u poljoprivredi, te istaknuti dobri odnosi koje kompanija ima sa stručnim službama Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Pohvaljen je i rad ministarstva na aktivnostima koje imaju za cilj povećanje površina pod poljoprivrednim kulturama.

Ministar Hrnjić, u pratnji gospodina Studena i gospodina Suljkanovića, obišao je i pogone u Agroindustrijskom kompleksu STUDEN&Co Holdinga u Brčkom – od silosa i prijema zrna uljarica, do punionice ulja, istakavši zadovoljstvo viđenim.

Učenici Srednje škole „Sveti Sava“ posjetili BIMAL SUNCE

Učenici trećeg razreda Srednje škole „Sveti Sava“ iz Sombora, budući tehničari za zaštitu životne sredine i tehničari za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju, njih 42, posjetili su u pratnji profesora Biljane Kolarić i Nemanje Martinovića, u srijedu 19. juna 2024. godine fabriku BIMAL SUNCE u Somboru.

Posjeta je organizovana u okviru stručne prakse koju škola organizuje svojim učenicima, te upoznavanja sa radom naše fabrike zbog budućeg opredjeljenja za studiranje i zaposlenje.

Učenike je kroz krug fabrike proveo Nebojša Milovanović, šef pogona Prešaonica i ekstrakcija u uljari BIMAL SUNCE, objasnivši im proces proizvodnje gotovog proizvoda od prijema zrna do izlaska gotovog proizvoda u flaši.

Profesori i učenici su izrazili zahvalnost za priliku da saznaju kako funkcioniše jedna kompleksna fabrika, kao što je BIMAL SUNCE, a mi se nadamo da će upravo neko od njih svoju buduću poslovnu karijeru graditi u našoj poslovnoj BIMAL Grupi.

BIMAL SUNCE je moderna fabrika sa savremenom tehnologijom i proizvodnjom visokokvalitetnih proizvoda, sa proizvodnim kapacitetom od 130.000 tona.

U fabriku BIMAL SUNCE u Somboru, samo u periodu od 2020. do 2023. godine, naša poslovna grupa uložila je 8,5 miliona eura, a dugoročni plan ulaganja obuhvata investiciju od 20 miliona eura, dodatnu modernizaciju pogona i izgradnju novih logističkih kapaciteta.

Studenti Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo posjetili BIMAL d.d.

Studenti prvog i drugog ciklusa sa odsjeka Prehrambene tehnologije Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, boravili su danas, u pratnji doc. dr Munevere Brgić i doc. dr Amile Oras, u jednodnevnoj posjeti fabrici ulja BIMAL u Brčkom.

“Svrha posjete je terenska nastava u okviru plana i programa predmeta Tehnologija ulja i masti, Tehnologija biljnih ulja i masti i Tehnologija animalnih ulja i masti, te nam mnogo znači što smo imali priliku da posjetimo kompaniju BIMAL d.d. Brčko, kao jedinu fabriku jestivog ulja u Bosni i Hercegovini. Jedno je proći praktičnu nastavu, iako naši studenti vrše analize u laboratoriji, ali opet sasvim je drugo uživo vidjeti kako proces funkcioniše, a to u Bosni i Hercegovini, kada je riječ o tehnologiji ulja, mogu samo ovdje u BIMAL-u u Brčkom, te vam za to dugujemo veliku zahvalnost,” istakla je doc. dr Munevera Brgić.

Ajdina Suljević procesni inženjer u fabrici BIMAL d.d., provela je studente kroz Agro-industrijski kompleks u okviru kojeg se nalaze pogoni u kojima se vrši prijem sirovine, priprema zrna, transport između pogona, sirova prerada u rafineriji, pa sve do punjenja ulja u ambalažu i pripreme za distribuciju do kupca.

“Studentima smo prezentovali proces prerade uljarica, kao i pojedine faze u preradi – šta se dešava sa sirovinom od momenta prijema zrna do nastanka gotovog proizvoda. Svi naši procesi su strogo kontrolisani uz puno poštovanje procedura, da bismo uvijek dobili ulje propisanog kvaliteta. Studentima je nainteresantnija pokazna soba u kojoj mogu vidjeti i konkretan finalni trenutak punjenja ulja u ambalažu. Ovakve posjete su i nama važne, jer dobijamo uvid u sferu interesovanja terenskog rada strukovnih visokoškolskih obrazovnih institucija”, kaže procesni inženjer fabrike BIMAL Ajdina Suljević.

Među studentima koji su posjetili fabriku BIMAL, njih 47, bilo je i četvoro studenata iz Portugalije, koji u BiH borave u okviru programa razmjene studenata i koji su takođe izrazili zahvalnost za upriličenu posjetu.

“Poljoprivredno – prehrambeni fakultet u Sarajevu je vodeća obrazovna institucija u sektoru agrara u Bosni i Hercegovini, i samim tim izuzetno značajna visoko-školska ustanova i za nas, s obzirom da se BIMAL Grupa, čiji je sastavni dio i BIMAL d.d., konstantno razvija i širi, čime se uvećava i potreba za stručnim i obrazovanim inženjerskim kadrom. Ovakve posjete su nam značajne jer je ono što studenti izučavaju na fakultetu srodno sa poslovima koje obavljamo u našoj fabrici, odnosno ono što studenti uče u teoriji, ovdje vide praktično. Ovo je bila prilika i da sebe zamisle u budućnosti na radnom mjestu i vide šta podrazumijeva “rad u struci”, izjavila je u ime BIMAL-a Nataša Pucar, direktorica Korporativnih komunikacija STUDEN Grupe.

Održan Dan uljarica u Brčkom: Poljoprivredni potencijal BiH – da li se možemo oduprijeti uvoznoj hrani?

Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanija BIMAL održali su Dan uljarica na temu „Poljoprivredni potencijal BiH – da li se možemo oduprijeti uvoznoj hrani“.

Prirodni potencijal Bosne i Hercegovine, poljoprivredni podsticaji kao i saradnja sa velikim proizvođačima poput kompanije BIMAL mogu biti ključni elementi u borbi sa prevelikim uvozom hrane u prethodnom periodu.

„Domaći proizvođači svakodnevno nailaze na veliki broj različitih administrativnih i ekonomskih izazova, međutim, u saradnji sa institutima kao što je naš i povezivanjem poljoprivrednika sa predstavnicima vlasti pokušavamo da pronađemo zajednička rješenja koja će pomoći da se istakne značaj domaće proizvodnje i samim tim utiče na smanjenje uvoza hrane“ istakla je Azelea Suljkanović, direktorica IRUP-a Brčko.

Suljkanović je naglasila da ima posebno zadovoljstvo da već devetnaesti put zaredom IRUP i kompanija BIMAL d.d. tradicionalno okupljaju preko 150 poljoprivrednih proizvođača i zvaničnika na Danu uljarica. Ovaj događaj je jedinstvena prilika da se razmijene iskustva i da se govori o tome zašto je važno unapređenje domaće poljoprivredne proizvodnje jer kada dođe do velikih ekonomskih kriza kao što je bila COVID kriza ili sada sukob u Ukrajini, tada vidimo da uvoz hrane značajno utiče na cijene finalnih proizvoda. Imati svoju vlastitu domaću proizvodnju znači oduprijeti se velikim fluktuacijama cijena i očuvati svoje tržište, a posljedično i svoje potrošače.

„Poljoprivrednici na ovakvom događaju imaju mogućnost da direktno komuniciraju sa predstavnicima vlasti i dobiju odgovor na pitanja koja su od velikog značaju za njihovo poslovanje i opstanak u teškim tržišnim uslovima“ rekla je Suljkanović.

Učesnici panela bili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, Odjeljenja za poljoprivredu Brčko distrikta, te Ministarstva poljoprivrede Županije Posavske uz organizatora poljoprivredne proizvodnje. Razgovorom i interakcijom učesnika zaključeno je da se planskim uređenjem proizvodnje, te različitim podsticajima i subvencijama mogu stimulisati proizvođači kako bi se na bh. tržištu smanjio uvoz hrane.